lauantai 8. joulukuuta 2012

131. Omat tapani hevosen pidossa

Sain nyt kunnon inspiraation toteuttaa erikoispostauksia! Eli näitä nyt tulee jouluun asti, kuitenkin minun pitää aina ensin keksiä mistä sen teen. Normaaleja valmennusjuttujakin kyllä tulee.

Tänään kuitenkin aion kertoa vähän omia ajatuksia ja tapoja miten pidän Aapoa. Omaa tallia minulla ei ole, mutta toteutan asiat hyvin pitkälle omalla tyylilläni. Tietenkin tallin omistajaa pitää kunnioittaa, mutta liikutus, varustus, ruokinta ja loimitus niissä olen hyvin tarkka.

Aloitetaan vaikka tarhauksesta ja loimituksesta.
    Aapo on tällähetkellä kokopäivä tarhauksessa. Se menee ulos 8 aikaan ja tulee kello 17-18 pois. Ponille ei käynyt puolipäivätarhaus ollenkaan, koska sen hengitys alkoi kärsiä liiasta tallissa seisomisesta. Eli minulle tärkeää on, että hevonen saa olla mahdollisimman pitkään ulkona.
 Pidän myös hyvin tärkeänä sitä, että hevonen saisi syödä ulkona. Useilla yksityistalleilla mitä tiedän onkin pyöröpaali tarhassa, eli hevoset saavat itse päättää milloin syövät. Pyöröpaali on kuitenkin sinäänsä vähän huono, ainakin Aapolle, koska se saattaa ahtaa itsensä niin täyteen päivällä ettei ilta- ja yöheinät enää maistukkaan.

Aapon loimitus on kanssa hyvin tarkkaa touhua. Poni on klipattu, joten tallissa sillä on 150g kaulakappaleellinen tallitoppaloimi. Ulkona sen loimitus riippuu ihan pakkasesta. Jos on pikkupakkanen eikä tuule kamalammin sillä on 200g kaulakappaleellinen Bucas toppaloimi. Jos taas tuulee ja on todella kylmä sillä on 300g kaulakappaleellinen toppaloimi (merkkiä en muista).
    Kun lämpimät säät tulee se saa tarhailla vain sadeloimen kanssa ja kesäisin ilman loimea. Mielestäni on epäreilua pitää hevosta monen loimen alla plussakeleillä.



Seuraavaksi ruokintaan.
    Aapo syö ihan normaalisti kuivaheinää. Se syö päivässä väkirehuja yhteensä 3 litraa+ mitallinen kivennäistä. Aamuisin se syö 1litraa kauraa ja ½litraa Racing pony- ponien täysrehua. Iltaisin se syö 1litraa kauraa, ½litraa ponirehua ja mitallisen Mineral Plus- kivennäistä. Elikkäs aika normaali ruokinta.



Liikutus ja varustus.
     Aapo liikkuu siis 6 kertaa viikossa. Yleensä ihan perusrankkaa liikuntaa, mutta tänä syksynä ja talven alussa tämä perusrankka liikunta on ollut vaikea toteuttaa... Kaikki on jäässä tai on liian paljon pakkasta. En tykkää liikuttaa kovin rankasti ponia, jos on paljon pakkasta. Silloin yleensä kävellään ja hölkätään. Ratsastaessa käytän Aapolla villavilttiä alku- ja loppukäynneissä. Jos on todella kovat pakkaset sillä on myös ratsastusloimi. Joskus käytän myös fleeceloimea, jossa ei ole muita kuin etukiinnitykset.
   

     Varustuksesta minulla ei sinäänsä ole mitään erityistä, mutta varustamisesta kyllä. Vaadin ponilta sitä, että se kunnioittaa minua varustuksen aikana. Eli se tarkoittaa seuraavia asioita: Aapo pysyy paikallaan, kun harjaan ja varustan sitä. En kestä sitä jos poni pyörii karsinassa ympyrää, kun varustan! Kun tulen karsinaan ja Aapo on ovella, sen pitää peruuttaa yksi askel taaksepäin vain käskyllä väistä. Nämä molemmat hommat poni osaa todella hyvin. Varsinkin tuo väistä- käsky on mennyt hyvin pojan aivoihin!
    Harjaamisesta sn verran, että minulla on pakkomielle harjata poni ainakin kolmella eri harjalla + harjan harjaamis harja. Tästä on tullut paljon nälvimistä kavereilta... Myös siitä, että puhdistan jokaikisen pikkuhaavan mitä ponilta löytyy. Aapolla on ihan kunnon EA-pakki joka sisältää:

- Haavanpuhdistussuihkeen
- haavalaastarisuihkeen
- vanulappuja
- Betadine- liuosta
- harsolappuja
- sideharsorullia
- Helosan- rasvan
- suojavoidetta (eläinlääkäriltä saatua)


Tämä ei ole kovin kiva pikkuhaava, vaan syy miksi puhdistan kaikki haavat.

Toivottavasti tykkäsitte! //Nora

5 kommenttia:

  1. toooosi kiva postaus!!:)
    p.s. olisi kiva jos ei olis tuota juttua missä pittää todistaa ettei ole robotti:D:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon!(:
      Joo itsekkin haluaisin sen pois, mutta en ole vain tietoinen miten sen saa pois:D eli jos vaan satut tietämään niin vinkkaahhan minullekkin(:

      Poista
    2. Minä autan Nora rakasta noniin, asetukset -> tekstit ja kommentit -> Näytä sananvahvistus // eli siihen laitat, että " ei "

      Poista
  2. et toki oo matkinu venlan (anny ja nasu) blogista!:D mutta eipä se mitään xd

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole omaa tallia joten on melkoisen vaikea kertoa sellaisesta. Ja ihan omia kokemuksia ja Aapon juttuja tässä on.

      Poista