torstai 17. tammikuuta 2013

Mietiskelyä

Ainakin ajattelen itseni jonkintasoisena kilparatsastajaksi ja siksipä ajattelinkin tehdä tälläisen erikoispostauksen.
Aktiivisia kilpailuvuosia minulla on takana 4. Niistä kaksi ensimmäistä ihan vain seuratasolla kilpaillen.
      Minulla on ollut ne neljä viimeistä vuotta kaksi niin huippua kisakaveria, että olen "kisauralleni" saanut hyvät pohjat heti alusta alkaen.



Käskin kavereitani keksimään kysymyksiä joista voisin muotoilla tähän juttuja ja niitä tuli fiksuja ja ei niin fiksuja...

Aluksikin kisoihin valmistautuminen: viikko ennen estekisoja hyppään vähän. En mitään kovin suuria, jos luokat ovat 90 ja 100cm menen treenissä n. 80-90cm tehtäviä. Olen kokenut sen kaikkien hevosten kanssa aika fiksuksi menetelmäksi. Loppuajan treenailen sileällä. Yhden päivän täyspainotteisesti ihan koulua, avoja väistöjä ja vastalaukkoja. Saatan myös mennä ihan puomi-kavaletti harjoituksia. Edellisenä päivänä puhdistan kaikki varusteet ja pakkaan ne. Varavarusteina otan toiset päitset, riimunnarun, huovan, varaohjat ja ensiapujuttuja.

Kisamatkat ovat yleensä ihan kivoja. Tosin jos joutuu lähtemään ennen viittä ajamaan, se kyllä ketuttaa aina! Pisimmät ajomatkat mitä olen käynyt ovat jotain 2 ja puolituntia. Ja jos lähtee kisoihin silleen, että lähtee vaan Aapo, kopitukseenkin saa varata aikaa. Aapolla on päiviä, kun se kävelee suoraan koppiin ja päiviä, kun sitä ei kiinnosta sinne meno ollenkaan! Joten aikaa pitää varata todella paljon.



Sitten kilpailuiden väliseen treenaamiseen: jos tiedän, että minulla on kisat kahden viikon haarukalla. Ensimmäisten kisojen jälkeen menen pari päivää kevennellen ja paljon taivutellen. Sitten pidän yhden lepiksen. Mielestäni raskaan kisaviikonlopun jälkeen on hyvä pitää lepopäivä. Sitten palaan hiljalleen normaaliin treeniin. Toisten kisojen jälkeen teen saman homman, mutta ehkä vähän kevyemmiin.  Aapolla tämä on toiminut hyvin!

Mitä kilparatsastajalta vaaditaan? Nii-in, tätä olen miettinyt itsekkin! Aluksikin tarvitaan hyvää keskittymiskykyä. Tärkeää on myös se, että osaa arvioida itsensä ja hevosensa kyvyt. Kilparatsastajalla täytyy olla hyvä lihaskunto, itse huomaan, että suurimmat lihakset mitä tarvitsen omassa harrastuksessani eivät mene kipeäksi vaikka tekisi mitä treeniä, mutta taas osista lihaksista minulla ei ollut tietoakaan ennen body compackt- treeniä! Muita juttuja mitä vaaditaan on esim. hyviä hermoja, epäonnistumisten hyväksyntää ja sellaista positiivista asennetta, sillä aina ei voi onnistua.

Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka aina ei voi onnistua!


Loppukevennykseksi vielä omia "tyylivinkkejä kisohin" tämä oli ehkä huvittavin kysymys mitä kaverini keksivät!
     Mielestäni kisa-asun pitää olla siisti, mutta se ei tarkoita sitä, että sen pitää maksaa monta sataa euroa. Oma kisavarustuksenikaan ei ole erityisen kallis. Ainoa johon ollaan pistetty enemmän rahaa on housut, ja ne ovat olleet kyllä sen arvoiset! Jos kisaa hevosella/ponilla jolle on mahdollista pukea sellaiset edustavat tavarat, sitä kannattaa käyttää hyödyksi!
   Koulukisoihin on kiva väkertää itselle hieno nuttura ja laittaa ponin letit oikein siisteiksi! Ja Lili, kun potki: laitoin sille sellaisen punaisen rusetin jossa oli timantti. Aapolla ei sellaisia tarvita ja se ei ehkä tykkäisi siitä blingistä!

Mitä mieltä olette tästä postauksesta? 

//Nora


6 kommenttia:

  1. Nora! , tee se varuste postaus mä en jaksa ootella!:D lupasit sen tälle viikolle:P

    VastaaPoista
  2. Kuvasin sen kyllä, mutta kokoamisessa menee, kun teen videon siskon koneella(: lupaan, että julkaisen sen viimeistään torstaina(:

    VastaaPoista
  3. Törmäsin juuri tähän blogiin ja selailinkin pari postausta. Jäi kyllä positiiviset fiilikset ja hyviä postauksia, joita on mielenkiintoista lukea ! Rupesin lukijaksi. :)

    VastaaPoista